Međunarodni paraolimpijski odbor

Što su Međunarodni paraolimpijski odbor i Paraolimpijski pokret?

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) je međunarodno upravno tijelo paraolimpijskog športa koje djeluje kao međunarodna federacija već 23 godine. Nadgleda i koordinira Paraolimpijske ljetne i zimske igre, kao i druga natjecanja za osobe s invaliditetom, u prvom planu Svjetska prvenstva. Uloga mu je također podupiranje novih športaša, kao i njihovo razvijanje na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini, uzduž svih razina performansi.

Međunarodni paraolimpijski odbor je osnovan 22.10.1989. godine kao nacionalna, neprofitabilna organizacija, stvorena i vođena od otprilike 160 nacionalnih paraolimpijskih odbora, iz 5 područja i 4 federacije športova za osobe s invaliditetom. Organizacija je demokratskog ustroja, sačinjena od izabranih predstavnika, a spomenuti savezi su:

  • CPISRA: Asocijacija za šport i rekreaciju za osobe s cerebralnom paralizom
  • IBSA: Međunarodna federacija slijepih športaša
  • INAS-FID: Međunarodna športska federacija za osobe s intelektualnim poteškoćama
  • IWAS: Međunarodna federacija za osobe u kolicima i amputante

Koja je povijest Paraolimpijskog pokreta?

Godine 1948., Ludwig Guttman je organizirao športsko natjecanje, u kojem su sudjelovali veterani II. Svjetskog rata, s ozljedom leđne moždine u Stoke Mandeville-u (Velika Britanija). Nakon 4 godine, natjecatelji iz Nizozemske su se pridružili igrama, i međunarodni je pokret rođen. Olimpijske igre za športaše s invaliditetom, (danas poznate pod nazivom Paraolimpijske igre) su prvi puta organizirane u Rimu, 1960. godine. U Torontu, 1976. godine, pridodaono je više grupa invaliditeta, pa je rođena i sama ideja o zajedničkom spajanju različitih grupa invaliditeta, za međunarodne natjecatelje. Iste godine, prve Paraolimpijske igre su održane u Švedskoj.

Odakle potječe riječ "Paraolimpijada"?

Kombinacijom riječi "paraplegija" i "Olimpijada" je isprva nastala riječ "Paraolimpijada", međutim, danas "Para" predstavlja "paralelno", što u suštini označava 2 paralelna pokreta koja postoje jedan pored drugoga. Riječ "Paraolimpijada" je službeni izraz od 1988.

Kako izgleda paraolimpijski simbol?

Paraolimpijski simbol (logo) predstavljen je 2003. godine. Riječ je o znaku koji kroz 3 elementa, koji okružuju središte, simbolizira pokret - ističući nastojanje Međunarodnog paraolimpijskog odbora, da sa svih krajeva svijeta dovede športaše, kako bi se zajedno natjecali. Simbol također prikazuje napredak i uzbuđenje športaša s invaliditetom, koji se uvijek kreću prema naprijed, bez predaje. Simbol se sastoji od 3 elementa u crvenoj, plavoj i zelenoj boji, a te boje su najviše zastupljene na državnim zastavama diljem svijeta.

Koji je moto Paraolimpijskog pokreta?

Duh svakog paraolimpijskog športaša je beskompromisan – svaki dan slijedi ulaganje truda i savladavanje onog za što su drugi mislili da je nemoguće. Cilj međunarodnog paraolimpijskog odbora je da ujedini športaše iz svih područja, kako bi svojim športskim nastupom inspirirali cijeli svijet.

Što je vizija Međunarodnog paraolimpijskog odbora?

Vizija Međunarodnog paraolimpijskog odbora je: „Omogućavanje paraolimpijskim športašima da postignu športska savršenstva i inspiriraju i uzbude svijet.“ Svaka riječ vizije ima svoje značenje, u definiranju krajnjeg cilja Međunarodnog paraolimpijskog odbora:

  • Omogućiti – stvoriti uvjete za osnaživanje športaša kroz samoustrajnost je primarna uloga Međunarodnog paraolimpijskog odbora kao organizacije.
  • Paraolimpijski športaši – temeljna aktivnost MPO usmjerena je prema sportašima u smislu njihovog razvoja od amatera do elitnih športaša
  • Postizanje športskog savršenstva – cilj je svake športske organizacije
  • Inspiriranje i uzbuđivanje svijeta – postizanjem svojih ciljeva MPO direktno i indirektno daje svoj doprinos stvaranju boljeg života za sve osobe s invaliditetom, kako kroz povezivanje s različitim organizacijama tako i kroz promoviranje Paraolimpijskog pokreta u cjelini

Kratka povijest Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Šport osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, počeo je organizacijom športsko rekreativnih aktivnosti boraca II. svjetskog rata, da bi u Zagrebu 8. rujna 1964. godine bio osnovan "Savez za šport i rekreaciju invalida Hrvatske". Nakon proglašenja hrvatske samostalnosti, Izvršni odbor Saveza za šport i rekreaciju invalida Hrvatske na sastanku održanom 30. kolovoza 1991. godine donio je odluku o obustavi sudjelovanja u radu Saveza za šport i rekreaciju invalida Jugoslavije te o opozivu delegata u predsjedništvu SSRI Jugoslavije.

Nakon razdruživanja Hrvatskog športskog saveza od SFK Jugoslavije 10. rujna 1991. godine, osnovan je Hrvatski olimpijski odbor u kojem je Saveza za šport i rekreaciju invalida Hrvatske jedan od osnivača i punopravna članica.

"Savez za šport i rekraciju invalida Hrvatske" član je Međunarodne športske organizacije invalida (International Sports Organization for Dissabled - ISOD) - od 8. svibnja 1992. te Međunarodne športske organizacije športova u invalidskim kolicima (International Stoke Mandeville Wheelchair Sports Federation - ISMWSF) od 11. svibnja 1992.

6. svibnja 1993. godine "Savez za sport i rekraciju invalida Hrvatske" odlukom Skupštine, mijenja ime u Hrvatski športski savez invalida. Hrvatski športski savez invalida, član je Međunarodnog paraolimpijskog odbora (International Paralympic Committee - IPC) od 10. rujna 1993. i Europskog paraolimpijskog odbora (European Paralympic Committee - EPC) od 6. rujna 1998. godine. Nadalje, Savez je član i mnogih drugih svjetskih športskih udruženja, kao što su Međunarodna federacija za šport i rekreaciju osoba s cerebralnom paralizom, Međunarodna federacija za športove u kolicima i osobe s amputacijama, Međunarodna federacija za šport osoba s intelektualnim poteškoćama, Međunarodnog stolnoteniskog udruženja, Međunarodne organizacije košarke u kolicima, Svjetske odbojkaške organizacije za invalide i Međunarodne organizacije za tenis u invalidskim kolicima.