Novosti

Paraolimpijski školski dan u Osnovnoj školi Breznički Hum

18.05.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U OSNOVNOJ ŠKOLI BREZNIČKI HUM

U Osnovnoj školi Breznički Hum, 17. svibnja, održan je Paraolimpijski školski dan. Ravnateljica Sonja Huzjak nam je priredila toplu dobrodošlicu i zadovoljstvo što će njeni školarci naučiti i vidjeti nešto novo.

Voditelj Paraolimpijskog školskog dana ovoga puta bio je Krunoslav Pavlinec koji je sa volonterima odradio izvrstan posao. Pripremili su, za čak 160 djece, par stanica na kojima su djeca mogla čuti Bajku, pogledati film iz Pekinga, isprobati hodati preko prepreka sa štakama i sa povezom na očima te upoznati dvojicu uspješnih paraolimpijaca: Ivicu Vugrinca i Nikolu Brlenića. Iako su uživali slušajući životne priče našeg dvojca, djeci se ipak više svidjelo gledanje Ivice i Nikole kako igraju stolni tenis. Svi su bili impresiorani.

I kako je Dan odmicao, tako smo i mi našu misiju u ovoj školi priveli kraju uz rečenicu: „Nisu bitne fizičke različitosti nego ono što nosimo u srcima. Dokaz tome su iskreni osmijesi na dječjim licima.“


Tekst: Sanja Korak


Paraolimpijski školski dan u Sisku- Osnovna škola Galdovo

16.05.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U SISKU – OSNOVNA ŠKOLA GALDOVO

U srijedu, 16. svibnja 2012., održan je Paraolimpijski školski dan u Sisku, točnije Osnovnoj školi Galdovo. Ravnatelj Petar Zelić nam je priredio toplu dobrodošlicu.

Na aktivnostima koje smo priredili, sudjelovalo je čak 120 učenika. Kao i uvijek, pričali smo Bajku, gledali film sa Paraolimpijskih igara u Pekingu, isprobavali paraolimpijski sport – stolni tenis te hodali sa preprekama i postavljali pitanja istaknutim hrvatskim sportašima. Ovoga puta, društvo su nam radili paraolimpijci Ivica Vugrinec i Nikola Brlenić. Djeca su bila posebno oduševljena što su imala priliku razgovarati sa paraolimpijcima, postavljati im pitanja i podijeliti svoja mišljenja sa njima.

Ovo je, vjerovali ili ne, šesti Paraolimpijski školski dan u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zar to nije impresivan podatak? Broj škola koje posjećujemo se povećava, a s njima i ispunjenost srdašca svih mališana. Zapamtite: Ako imate osmijeh, zapravo imate sve.


Tekst: Sanja Korak


Paraolimpijski obiteljski dan u PharmaS-u

08.05.2012.

PARAOLIMPIJSKI OBITELJSKI DAN U PHARMAS-u


Ideja za održavanje ovog jedinstvenog cjelodnevnog obiteljskog druženja u Hrvatskoj, rođena je iz odlične međusobne suradnje između našeg dragog partnera, tvrtke PharmaS, i Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Iz tog smo se razloga 5. svibnja okupili u Popovači na Paraolimpijskom obiteljskom danu kako bi se svi zajedno zabavljali u opuštenoj atmosferi - učeći i isprobavajući nove stvari. Međutim, razloga za slavlje je bilo još. PharmaS je tog dana proslavio i svoj prvi rođendan, a predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, gospodin Ratko Kovačić, je iskoristio tu priliku kako bi im zaželio još puno uspjeha u budućnosti.

Usprkos vremenskim neprilikama koje smo morali svladati, uspjeli smo oduševiti sve prisutne sa pripremljenim programom i aktivnostima. Tako su obitelji igrale sjedeću odbojku, bacale kuglu, skakale u dalj, hodale sa povezom na očima i crtale maskotu Paraolimpijskih igara te su razgovarale sa našim istaknutim paraolimpijcima: Mihovilom Španjom, Natašom Sobočan, Helenom Dretar Karić i Zoranom Križancem.

I za kraj ćemo citirati gospođu Zdravku Knežević, direktoricu tvrtke PharmaS: „Sve se može kad se kockice slože.“. Zaista, u protekle dvije godine, Osnovne škole diljem Hrvatske su nam otvorile svoja vrata. Upoznali smo preko 30 000 djece sa paraolimpizmom te ih naučili da fizičke različitosti nisu bitne i da trebamo rušiti barijere između osoba sa i bez invaliditeta.


Tekst: Sanja Korak
Paraolimpijski školski dan u Zaboku - Osnovna škola Ksaver Šandor Gjalski

08.05.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U ZABOKU -
OSNOVNA ŠKOLA KSAVER ŠANDOR GJALSKI

U Osnovnoj školi Ksaver Šandor Gjalski, 03. 05. 2012., održan je Paraolimpijski školski dan. Školu pohađa 760 djece, a njih čak 700 je sudjelovalo u aktivnostima.

Slušali smo Bajku, gledali film iz Pekinga, hodali preko prepreka sa štakama i povezom na očima, igrali stolni tenis te razgovarali sa paraolimpijcima Zoranom Križancem i Josipom Šobakom.

I dok vani vrijeme postaje sve ljepše, a Paraolimpijske igre u Londonu se polako približavaju, nama osmijeh ne silazi s lica. Educirati najmlađe i zbližavati ljude je najljepši posao na svijetu.


Tekst: Sanja Korak


Paraolimpijski školski dan u Sisku- Osnovna škola Braća Ribar

30.04.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U SISKU -
OSNOVNA ŠKOLA BRAĆA RIBAR


U Sisačko- moslavačkoj županiji je 26. travnja održan još jedan Paraolimpijski školski dan. Ovoga puta smo posjetili Osnovnu školu Braća Ribar u kojoj nas je ravnateljica Nada Berek srdačno dočekala.

Na aktivnostima koje smo pripremili, sudjelovalo je čak 220 učenika. Organizirane su sportske aktivnosti u školskoj dvorani koje su djeca mogla iskušati: hodanje preko prepreka sa štakama i povezom na očima, stolni tenis. Dok je jedna skupina djece gledala film Peking, mlađim uzrastima je pričana Bajka. Djeca su bila sretna što su upoznala naše paraolimpijce Ivicu Vugrinca i Nikolu Brlenića te su im postavljala pregršt pitanja kako bi saznala više o njihovim svakodnevicama.

Da su nešto toga dana naučila, djeca su pokazala u međusobnom zajedništvu što je još jedan pokazatelj da radimo pravu stvar.


Tekst: Sanja Korak


Paraolimpijski školski dan u Novom Marofu - Osnovna škola Remetinec

21.04.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U NOVOM MAROFU – OSNOVNA ŠKOLA REMETINEC

U četvrtak, 19. travnja 2012., održan je Paraolimpijski školski dan u Osnovnoj školi Remetinec. Ravnatelj Anđelko Bošnjak nam je priredio srdačnu dobrodošlicu, a nestrpljiva lica djece, puna znatiželje, su nas dodatno oraspoložila.

Na aktivnostima koje smo priredili sudjelovalo je čak 180 učenika. Kao i uvijek, pričali smo Bajku, gledali film sa Paraolimpijskih igara u Pekingu, crtali, isprobavali paraolimpijske sportove ( stolni tenis i hodanje sa preprekama ) i postavljali pitanja Ivici Vugrincu, stolnoteniskom reprezentativcu za osobe s invaliditetom. Pri demonstriranju stolnog tenisa, svi su bili oduševljeni snagom i brzinom našeg paraolimpijca te su shvatila da to zaista nije jednostavno.

S ponosom možemo reći da su djeca bila presretna što su imala priliku vidjeti i naučiti nešto novo. Znamo da će demonstrirano primjenjivati u svakodnevnom životu i rušiti barijere između ljudi.


Tekst: Sanja Korak


Paraolimpijski školski dan u Sisku - Osnovna škola Ivana Kukuljevića

15.04.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U SISKU – OSNOVNA ŠKOLA IVANA KUKULJEVIĆA

U Sisku je, 12. travnja, održan još jedan Paraolimpijski školski dan. Ovoga puta smo posjetili Osnovnu školu Ivana Kukuljevića. Ravnateljica Željka Birać je bila oduševljena što smo ih posjetili te su iz tog razloga u Danu sudjelovali skoro svi polaznici škole. Njih čak 320.

Učenici su slušali Bajku, gledali kratki film iz Pekinga, razgovarali sa paraolimpijcima Helenom Dretar Karić i Zoranom Križancem te savladavali prepreke na štakama i sa povezom na očima.

Bilo je puno smijeha, zabave, pozitivne energije i zanimljivih pitanja. Kako Paraolimpijski školski dani prolaze, tako smo mi sve sretniji. Jer vidimo da smo kod djece postavili temelje za budućnost. Za budućnost bez barijera među ljudima.


Tekst: Sanja Korak


Paraolimpijski školski dan u Svetom Đurđu

02.04.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U SVETOM ĐURĐU

U petak, 30. ožujka, održan je još jedan Paraolimpijski školski dan u Varaždinskoj županiji. Ovoga puta bili smo u Osnovnoj školi Sveti Đurđ gdje su nas dočekali svi učenici, profesori i ravnatelj Mario Bontek.

Djeca su aktivno sudjelovala u svim aktivnostima koje smo im pripremili. Svi su bili oduševljeni što su mogli postavljati pitanja Ivici Vugrincu, stolnoteniskom reprezentativcu osoba s invaliditetom. Mogli su čuti o svim lijepim, ali i onim manje lijepim trenucima sportaša i njegove karijere.

Dok je jedna skupina djece pričala sa Ivicom, drugoj skupini su učiteljice čitale Bajku, koja je prilagođena temi paraolimpizma, a gledao se i film Peking. Najveću radost i zanimanje kod djece je izazvala prezentacija paraolimpijskih aktivnosti jer su ih i sama mogla isprobati te igranje stolnoteniskog meča sa Ivicom.

Koji je najljepši dio Paraolimpijskog školskog dana? Vidjeti nasmiješena lica mališana koja su puna ljubavi i nade u budućnost. Zaista, ako educiramo najmlađe, čeka nas svijetla budućnost.


Tekst: Sanja Korak


Paraolimpijski školski dan u Klenovniku - Osnovna škola Janka Draškovića

27.03.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U KLENOVNIKU -
OSNOVNA ŠKOLA JANKA DRAŠKOVIĆA


Paraolimpijski školski dan održan 23. ožujka u Osnovnoj školi Janka Draškovića u Klenovniku zaista je bio poseban jer je sunčano vrijeme svima podiglo raspoloženje i izmamilo osmijehe na lica.

Djeca, njih 160, su uživala u svakom trenutku Dana. Od upoznavanja sa paraolimpijcem Ivicom Vugrincem, slušanja Bajke, gledanja filma Peking do isprobavanja aktivnosti i stolnog tenisa za osobe sa invaliditetom.

Najviše zabave djeci je priuštio jedinstven meč između našeg paraolimpijca i školskih uzdanica u stolnom tenisu.

Kako Dani prolaze, tako i mi, gledajući iza sebe, vidimo da smo postigli puno. Educirajući najmlađe, osigurali smo sretniju budućnost punu zajedništva.


Tekst: Sanja Korak


Paraolimpijski školski dan u Zagrebu - Osnovna škola Gustava Krkleca

17.03.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U ZAGREBU -
OSNOVNA ŠKOLA GUSTAVA KRKLECA


Dana 14. 03. je održan Paraolimpijski školski dan u Osnovnoj školi Gustava Krkleca u Zagrebu. Ravnateljica Slavica Ricov Vukčević nam je s ponosom rekla da će tom prigodom, u programu koji je pripremila voditeljica Mirela Šikoronja Ivančin sa volonterima, sudjelovati čak 500 učenika škole od prvog do osmog razreda.

Djeca su se izmjenjivala na par stanica koje su prolazila: demonstriranje sportova u školskoj dvorani, slušanje Bajke i upoznavanje sa paraolimpijkama Nikolinom Šantek i Anom Sršen. Zaista je bilo predivno vidjeti svu tu djecu kako sa velikom pozornošću slušaju što im naše paraolimpijke imaju za reći.

Dok je jedna grupa upoznavala Nikolinu i Anu, druga skupina je slušala Bajku i gledala film Peking. Ali tek kada su svi došli u dvoranu i isprobali paraolimpijske sportove, shvatili su da su paraolimpijci istinski sportaši koji u svoje treninge ulažu ogroman trud.

Da li su naši gosti ostavili dojam na djecu? Po mnoštvu podijeljenih autograma, možemo reći da jesu. Zbog toga smo sigurni da će, naučeno tokom Paraolimpijskog školskog dana, primjenjivati u svakodnevnom životu.

Tekst: Sanja Korak

Paraolimpijski školski dan u Novom Marofu

10.03.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U NOVOM MAROFU


U Međimurskoj županiji je, 8. ožujka, održan Paraolimpijski školski dan u Novom Marofu. Aktivnosti su se događale u Osnovnoj školi Novi Marof koju polazi 690 učenika, a društvo su im radili ponajbolji hrvatski paraolimpijci.

Pod vodstvom Krunoslava Pavlineca, izvođene su aktivnosti hodanja sa štakama, hodanja sa povezom na očima te smo slušali Bajku. Kao sport, prezentiran je stolni tenis sa našim paraolimpijcem Zoranom Križancem kojem su djeca kasnije postavljala pitanja.

Djeca su sa posebnom pažnjom odgledala film Peking 2008.. Možemo reći da ih se film dojmio te su nam, nadahnuta viđenim, odlučila pomoći u zbližavanju ljudi bez obzira na njihove fizičke različitosti.

Tekst: Sanja Korak

Paraolimpijski školski dan u Martijanecu

05.03.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U MARTIJANECU

Prije par dana, odnosno 1. ožujka, održan je Paraolimpijski školski dan u Osnovnoj školi Martijanec, a s ponosom možemo reći da su sudjelovali svi učenici.

Na aktivnostima koje smo priredili i koje su se izvodile u školi, sudjelovalo je čak 230 učenika. Kao i uvijek, pričali smo Bajku, gledali film sa Paraolimpijskih igara u Pekingu, isprobavali paraolimpijski sport ( stolni tenis ) i hodali preko prepreka sa povezom na očima i uz pomoć štaka te postavljali pitanja istaknutim hrvatskim sportašima. Ovoga puta, društvo su nam radili paraolimpijci Helena Dretar Karić i Zoran Križanec. Pri demonstriranju stolnog tenisa, svi su bili oduševljeni snagom i brzinom naših paraolimpijaca te su shvatili da to zaista nije jednostavno.

S ponosom možemo reći da će djeca demonstrirano primjenjivati u svakodnevnom životu i rušiti barijere među ljudima.

Tekst: Sanja Korak


Paraolimpijski školski dan u Vinkovcima - Osnovna škola A. G. Matoš

17.02.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U VINKOVCIMA -
OSNOVNA ŠKOLA A. G. MATOŠ

Još jedan Paraolimpijski školski dan održao se u Vinkovcima. Ovoga puta bili smo u osnovnoj školi A. G. Matoš. Ravnatelj Iličić Drago nam je s ponosom rekla da će tom prigodom, u programu koji su pripremili voditelji, sudjelovati čak 500 učenika.

Djeca su se izmjenjivala na par stanica koje su prolazila: demonstriranje sportova u školskoj dvorani, slušanje Bajke i upoznavanje sa paraolimpijcima: Mladenom Tomićem, Marijem Alilovićem i Emilom Gubicom. Upravo je Mario Alilović oduševio sve prisutne svojim optimizmom i ostvarenim uspjesima.

Posebno za ovaj Dan, učenici su uredili školu tako što su po njoj postavili vlastite crteže sportaša s invaliditetom.

I za kraj Vam želimo prenijeti moto svih paraolimpijaca: nikad ne odustajte jer fizičke razlike vas ne mogu spriječiti da se smijete i uživate u životu.

Tekst: Sanja Korak

Paraolimpijski školski dan u Zagrebu - Osnovna škola Retkovec

11.02.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U ZAGREBU -
OSNOVNA ŠKOLA RETKOVEC

U Osnovnoj školi Retkovec u Zagrebu, 10. 02. 2012., održan je Paraolimpijski školski dan. Ravnatelj Jako Šuker, učitelji i učiteljice su nas srdačno dočekali. Inače mirne školske hodnike dok traje nastava, zamijenilo je veselje učenika škole koji nisu mogli dočekati devet sati da Dan počne.

Naša voditeljica, Mirela Šikoronja Ivančin, pripremila je djeci tri stanice aktivnosti. Prva stanica je bila školska sportska dvorana, druga je bila slušanje Bajke, a treća je bilo upoznavanje uspješnog hrvatskog sportaša Mihovila Španje.

Posebno veselje je nastupilo kada su djeca vidjela što će raditi u školskoj dvorani. Bilo je to hodanje na štakama, hodanje sa povezom na očima, goalball te kretanje u kolicima. Iako su se prvi put susrela sa takvim aktivnostima, djeca su uživala.

Ali ono što je posebno oduševilo sve prisutne, bio je susret sa Mihovilom Španjom. Razgovarali su s njim, ispitivali ga o njegovim uspjesima, treninzima, a na kraju je bio zaposlen sa davanjem autograma.

Iskrenost djece, njihovo veselje i sreća nam dokazuju da radimo pravu stvar. Zbližavati ljude je najljepši dar.

Tekst: Sanja Korak

Paraolimpijski školski dan Šenkovcu

10.02.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U ŠENKOVCU

U četvrtak, 9. veljače 2012., održan je Paraolimpijski školski dan u Osnovnoj školi Petar Zrinski. Ravnateljica Vesna Kalšan nam je, zajedno sa učenicima, priredila srdačnu dobrodošlicu.

Na aktivnostima koje smo priredili sudjelovalo je čak 420 učenika. Kao i uvijek, pričali smo Bajku, gledali film sa Paraolimpijskih igara u Pekingu, isprobavali paraolimpijske sportove ( stolni tenis i hodanje na štakama sa preprekama ) i postavljali pitanja istaknutim hrvatskim sportašima. Ovoga puta, društvo su nam radili paraolimpijci Helena Dretar-Karić i Zoran Križanec. Djeca su na početku bila sramežljiva ali su se nakon početnih pitanja opustila i počela postavljati zaista zanimljiva pitanja. Pri demonstriranju stolnog tenisa, svi su bili oduševljeni snagom i brzinom naših paraolimpijaca te su sa divljenjem pratili meč između Helene i Zorana.

Mlađe generacije su, na neki način, ogledalo nas samih te ako im pokažemo da fizičke razlike ne čine stvarnu razliku među ljudima, bit ćemo ponosni na budućnost koja nas čeka.

Tekst: Sanja Korak

Paraolimpijski školski dan u Štrigovi

03.02.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U OSNOVNOJ ŠKOLI ŠTRIGOVA

U četvrtak, 02. veljače, održan je još jedan Paraolimpijski školski dan. Ovoga puta bili smo u Osnovnoj školi Štrigova gdje su nas srdačno dočekala sva djeca koja pohađaju tu školu, profesori i ravnatelj Stanislav Rebernik.

Kao i uvijek, djeca su mogla aktivno sudjelovati u svim zanimljivostima koje smo im pripremili. Svi su bili oduševljeni što su mogli postavljati pitanja Zoranu Križancu, paraolimpijcu koji je osvojio pregršt medalja igrajući stolni tenis. Mogli su čuti o svim odricanjima, usponima i padovima, uspjesima, suzama i smijehu koje doživljavaju svi sportaši.

Dok je jedna skupina djece pričala sa Zoranom, drugoj skupini su profesorice čitale Bajku, koja je prilagođena temi paraolimpizma, i puštale film sa Paraolimpijskih igara u Pekingu, a treća skupina je rješavala osmosmjerku. Ipak, najveće oduševljenje je nastupilo kada su mogli isprobati paraolimpijske aktivnosti. Tada su svi shvatili kolika je snaga volje potrebna za bavljenje paraolimpijskim sportom. Tek tada su shvatili da su paraolimpijci veliki sportaši još većeg srca koje treba prihvatiti bez obzira na fizičke razlike.

Tekst: Sanja Korak

Paraolimpijski školski dan u Sisku- Osnovna škola 22. lipnja

28.01.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U SISKU - OSNOVNA ŠKOLA 22. LIPNJA

Treći Paraolimpijski školski dan u Sisačko-moslavačkoj županiji se održao 26. 01. 2012. u Sisku, točnije Osnovnoj školi 22. lipnja. Ravnateljica škole, Azra Rađenović, je bila ponosna na svoje učenike, njih 250, jer su se svi maksimalno uključili u aktivnosti koje je voditelj Damir Frntić pripremio sa svojim volonterima.

I ovaj put su nas djeca iznenadila svojom željom za učenjem novih stvari te su odmah na početku pokazala zavidnu razinu znanja o paraolimpizmu. Uz paraolimpijske aktivnosti koje su im bile demonstrirane, mogli su čuti i životne priče Helene Dretar-Karić i Zorana Križanca, paraolimpijaca koji su im priuštili pravi show meč u stolnom tenisu te pogledati film o Paraolimpijskim igrama u Pekingu i poslušati Bajku.

Zbog osmijeha na dječjim licima vidimo da Paraolimpijski školski dan ujedinjuje sve ljude i ostvaruje svoj cilj. Jer, nisu bitne fizičke razlike ljudi nego ono što nosimo u svojim srcima.

Tekst: Sanja Korak

Paraolimpijski školski dan u Sisku - Osnovna škola Viktorovac

27.01.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U SISKU - OSNOVNA ŠKOLA VIKTOROVAC

Drugi Paraolimpijski školski dan u Sisačko- moslavačkoj županiji održan je 25. siječnja u Osnovnoj školi Viktorovac. Ravnateljica Mihovila Radovanović se potrudila kako bi se svi prisutni ugodno osjećali.

Paraolimpijskom školskom danu su se posebno veselili učenici. Njih čak 250 je sudjelovalo na aktivnostima koje smo im pripremili. Slušala se Bajka, djeca su sa oduševljenjem postavljala pitanja paraolimpijcima Heleni Dretar- Karić i Zoranu Križancu, gledao se film sa Paraolimpijskih igara u Pekingu te su u školskoj dvorani provođene aktivnosti hodanja preko prepreka sa štakama i povezom na očima, a viši razredi su rješavali i osmosmjerke.

Pozitivne energije nije nedostajalo ni ovoga puta te sa sigurnošću možemo reći da smo se svi dobro zabavili, nasmijali i nešto novo naučili. Kada educiramo mlađe naraštaje, smiješi nam se svijetla budućnost.

Tekst: Sanja Korak

Paraolimpijski školski dan u Sisku - Osnovna škola Braća Bobetko

26.01.2012.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U SISKU - OSNOVNA ŠKOLA BRAĆA BOBETKO

Prvi Paraolimpijski školski dan u Sisačko- moslavačkoj županiji održan je 24. siječnja u Osnovnoj školi Braća Bobetko u Sisku. Ravnateljica Marica Radojčić je priredila srdačnu dobrodošlicu i širom nam otvorila vrata škole kako bi čak 300 učenika moglo vidjeti što smo im pripremili.

Voditelj Damir Frntić je, zajedno sa volonterima, pripremio tri stanice aktivnosti. Prva stanica je bila slušanje Bajke, druga je bila upoznavanje hrvatskih paraolimpijaca Helene Dretar Karić i Zorana Križaneca te gledanje filma sa Paraolimpijskih igara u Pekingu, a treća stanica je bila održana u školskoj dvorani gdje su djeca hodala preko prepreka sa štakama i povezima na očima.

Pitate se što je najviše oduševilo sve prisutne? Odgovor na to pitanje je- stolnoteniski meč između Helene i Zorana koji je mamio uzdahe oduševljenja i divljenja. Najviše kod djece jer nisu bila svjesna da će vidjeti pravi sportski okršaj.

Tog su dana svi otišli svojim kućama ispunjenih srca i puni pozitivne energije što znači da smo uspjeli u svojem naumu: ujediniti sve ljude bez obzira na fizičke različitosti.

Tekst: Sanja Korak

Allianz novi partner Paraolimpijskog školskog dana

25.01.2012.

Allianz Zagreb početkom siječnja 2012. godine proširio je postojeću suradnju s Hrvatskim paraolimpijskim odborom te se osim podrške vrhunskom sportu priključio i projektu Paraolimpijski školski dan.

Prvi zajednički nastup, HPO i Allianz imali su u Sisku 24.01.2012 u Osnovnoj školi Braće Bobetko gdje su školarci imali priliku za druženje s našom Helenom Dretar Karić, osvajačicom bronce s prošlog Europskog prvenstva za osobe s invaliditetom i Tigrom Teo.

Suradnja Allianzu omogućuje da sudjeluje u programu na način da u svakoj školi u kojoj se PŠD provodi u sklopu stanice "Intevju sa sportašem" budu prisutni i djecu darivaju poklon paketima. U poklon paketima se nalaze olovčice, bojice i sl. te brošura o sigurnosti u prometu. Helena je zadobila invaliditet u prometnoj nesreći pa je iz vlastitog iskustva prenijela koliko je bitno biti pažljiv i odgovoran sudionik u prometu.

Paraolimpijski školski dan u Zagrebu - Osnovna škola Lovre pl. Matačića

07.12.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U ZAGREBU -
OSNOVNA ŠKOLA LOVRE PL. MATAČIĆA


Paraolimpijski školski dan održan 2. prosinca u Osnovnoj školi Lovre pl. Matačića u Zagrebu zaista je bio poseban. Naime, održan je u sklopu Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Djeca, njih čak 368, su uživala u svakom trenutku Dana. Od upoznavanja sa paraolimpijcima Denisom Slunjskim i Sanjom Milojević, slušanja Bajke do isprobavanja sportova osoba sa invaliditetom.

Najviše smijeha i zabave djeci je priuštio jedinstven nastup naših paraolimpijaca, čelnika tvrtke PharmaS te zamjenika britanskog veleposlanika- stavili su poveze na oči i zaigrali goalball, paraolimpijsku disciplinu za slijepe i slabovidne.

A vi, dragi naši, da li ste znali da je Hrvatska sa ovim projektom oduševila velike nacije poput Njemačke, Koreje i Brazila? Da li ste znali da je Hrvatska jedina u svijetu koja je uspjela u projekt uključiti toliki broj škola i djece? Da li ste znali da je grad Osijek uvrstio projekt u redovni program osnovnih škola na tom području? Da li znate da je cilj projekta da kroz program, do kraja 2012., prođe 100. 000 djece?

Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan u Vinkovcima - Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića

07.12.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U VINKOVCIMA -
O. Š. IVANA GORANA KOVAČIĆA


Petak, 25. 11. 2011., je uvelike promijenio poglede na život učenika Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima. U pripremljenim aktivnostima, sudjelovali su svi učenici koji su pozorno slušali, gledali i izvodili prilagođene sportske aktivnosti.

Dok su „prvašići“ i „drugašići“ obrađivali tematsku Bajku, bojali crteže te igrali prilagođenu društvenu igru, stariji razredi su sudjelovali na predavanjima i intervjuima sa sportašima s invaliditetom: Mariom Oreškovićem, Tomislavom Velićem, Tomislavom Zadrom, Mariom Alilovićem, Dragom Kosijerom i Stankom Piljakom te su bili uključeni u aktivnosti u sportskoj dvorani.

O doživljenim emocijama jedan učenik škole je napisao:
„Jedan naizgled običan petak promijenio je mene kao osobu. Vidio sam kako slabovidna osoba hoda po gredi! Sjetio sam se svojih strahova kada sam na tjelesnom hodao tom istom gredom. Bojao sam se visine. Sada se više ne stidim to reći. Sada bi me bilo stid samo mojih predrasuda. Svjestan sam koliko je hrabrosti i uloženog truda potrebno da se svladaju osobni strahovi. Hvala ti, moj invalidni prijatelju, što si mi pokazao da je samo nebo granica kada se nešto zaista želi. Hvala ti što si mi pomogao da shvatim da si samo nijansu drukčiji, ali za jedan cijeli svemir ustrajniji od mnogih fizički zdravih osoba. Ograničenja nas zdravih su često mnogo veća zbog predrasuda koje su kočnica onome što bi trebali biti jedni prema drugima.
Hvala ti, moj prijatelju, jer si me naučio da budem zahvalan na svome zdravlju, a u isto vrijeme ponosan što ti mogu pružiti ruku kada ti je ona potrebna. I meni je potrebna tvoja ruka jer znam da uzvraćen stisak ruke prijatelja vrijedi više od svih materijalnih vrijednosti. Hvala ti, moj prijatelju, na svemu onome što jesi i na onome što si pomogao da ja postanem."

Kada pročitate ovako nešto, zaista shvatite nužnost i plemenitost ovog projekta. Upravo je zbog toga on i pokrenut. Da bi rušili barijere i pružali ruke jedni drugima.

Tekst: Sanja Pauković


Paraolimpijski školski dan u Bjelovaru

13.10.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U BJELOVARU

U IV. osnovnoj školi u Bjelovaru, 13. 10. 2011., održan je Paraolimpijski školski dan.

U aktivnostima Dana sudjelovali su učenici od prvog do osmog razreda, a bilo ih je sveukupno 830. Svi su pogledali film o paraolimpijcima, postavljali pitanja sportašima Josipu Slivaru, Damiru Bošnjaku i Slavenu Hudini te su isprobavali paraolimpijske sportove: stolni tenis u kolicima, sjedeću odbojku, goalball, košarku u kolicima, vožnju sa preprekama u invalidskim kolicima i hodanje sa štakama.

Tokom tih predivnih četiri sata, shvatite da ljudi čine razliku. Njihova djela. A ne fizičke različitosti.

Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan u Vinkovcima - Osnovna škola Bartol Kašić

11.11.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U VINKOVCIMA -
OSNOVNA ŠKOLA BARTOL KAŠIĆ

U Osnovnoj školi Bartola Kašića u Vinkovcima, 03. 11. 2011., održan je Paraolimpijski školski dan u kojem je sudjelovalo čak 458 učenika. Ravnateljica Adrijana Cvrković Lasić nas je srdačno dočekala sa svim učiteljicama i učiteljima, a Dan su, svojim prisustvom, uveličali gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

I dok su najmlađi slušali Bajku, bojali crteže koji su prikazivali sport osoba sa invaliditetom i igrali prilagođenu igru sa kartama, starije generacije učenika su razgovarale sa našim sportašima: bacačem kugle Mladenom Tomićem, strijelcem Tomislavom Zadrom i stolnotenisačem Mariom Alilovićem.

Kao i uvijek, najveću radost i oduševljenje, ali i divljenje prema osobama sa invaliditetom, djeca su osjetila i iskazala upoznavanjem paraolimpijskih sportova. Tako su se upoznali sa goalballom, sjedećom odbojkom, košarkom, boćanjem, judom, poligonom sa triciklom, … .

Ljepota ovog projekta je upravo u djeci. Njihovom učenju, shvaćanju i odrastanju. Jer ako senzibiliziramo najmlađe, znamo da nas čeka svijetla budućnost.


Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan u Zagrebu - Osnovna škola Marije Jurić Zagorke

05.10.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U ZAGREBU -
OSNOVNA ŠKOLA MARIJE JURIĆ ZAGORKE

U Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke, 05. 10. 2011., održan je Paraolimpijski školski dan. Škola, koja je ponosna što nosi ime prve hrvatske profesionalne novinarke i borca za ženska prava, ponosna je i na svoj bazen koji radi od 1980. godine i na kojem su stasali mnogi plivači.

Čak 459 učenika je sudjelovalo na aktivnostima koje smo im pripremili. U dvorani su se isprobavala četiri paraolimpijska sporta, velika hrvatska sportašica Ana Sršen je govorila o paraolimpizmu, a Branimir Budetić, osvajač paraolimpijske medalje u Pekingu, je pričao sa djecom nakon čega su ga ona, sa oduševljenjem, ispitivala o raznim temama. Naši paraolimpijci su toliko oduševili sve prisutne da su morali davati i intervjue nakon održanog Dana.

Zbog ovakve pozitivne energije shvatite da ipak možete, bar malo, promijeniti svijet. Jer, djeca su naša budućnost i ako njih educiramo, napravili smo veliki korak za budućnost.


Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan u Zagrebu - Osnovna škola Ivana Gundulića

04.10.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U ZAGREBU -
OSNOVNA ŠKOLA IVANA GUNDULIĆA

U Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Zagrebu, 04. 10. 2011., održan je Paraolimpijski školski dan. Ravnateljica Višnja Jelić nas je srdačno dočekala zajedno sa svim učiteljicama i učiteljima. Škola u samom centru Grada odiše jednom posebnom toplinom i vedrinom.

Djeca, puna entuzijazma, su prolazila kroz tri stanice. Dok je jedna skupina djece isprobavala sportske aktivnosti, druga je uživala slušajući Denisa Slunjskog kako priča o paraolimpizmu i gledajući film sa Paraolimpijskih igara u Pekingu. Hrvatska paraolimpijka Nikolina Šantek je pričala o svom životnom putu te sportskim uspjesima i veseljima.

Nas je i ovaj put oduševila iskrenost sve djece, njihovo znanje i svjesnost o osobama s invaliditetom te spremnost da nauče bonton ophođenja prema osobama s invaliditetom.


Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan se nastavlja

05.10.2011.

Već skoro godinu dana je prošlo od kad je službeno pokrenut projekt- Paraolimpijski Školski Dan. Započeli smo 29.09.2010. u O.Š. Eugena Kumičića u Velikoj Gorici i od tada su voditelji, volonteri i paraolimpijci posjetili čak 26 osnovnih škola u 6 županija.

14. 348 osnovnoškolaca se tijekom jednodnevnih aktivnosti upoznalo sa paraolimpizmom i sportom osoba s invaliditetom. Napravili smo i web stranicu: www.paraolimpijci.hr te u sklopu nje bazu podataka kako bi osobe koje se žele priklučiti nekom klubu mogle iste lako pronaći.

Kao što su se učenici vratili u svoje školske klupe, tako ćemo se i mi uskoro vratiti u školske sportske dvorane, aule i dječja srca. Ona su shvatila da fizičke različitosti uopće nisu bitne. Shvatila su da je bitno ono što nosimo u sebi te da treba cijeniti te kvalitete. Zbog toga se veselimo ponovnim edukativnim druženjima, igrama i bajkama koje će svima donijeti osmijeh na lice.

Paraolimpijski školski dan je pokrenut da bi se ljudi upoznali sa osobama sa invaliditetom, paraolimpijskim sportom te kako bi se kroz raznolike aktivnosti pridonijelo duhu jednakosti, razumijevanja i prihvaćanja. Sportaši s invaliditetom već dugi niz godina na svjetskoj razini postižu vrhunske sportske rezultate, ali o njima se ne piše niti govori onoliko koliko su oni, svojim uspjesima, to zaslužili.
Ovim projektom se nadamo da ćemo to promijeniti!Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan u Vinkovcima

14.06.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U VINKOVCIMA-
OSNOVNA ŠKOLA JOSIPA KOZARCA

U Vukovarsko- srijemskoj županiji je 9. lipnja održan Paraolimpijski školski dan. Ovoga puta smo posjetili Osnovnu školu Josipa Kozarca u Vinkovcima u kojoj nas je ravnatelj Ivan Županić srdačno dočekao zajedno sa svim učiteljima i učiteljicama škole.
Na aktivnostima koje smo pripremili, sudjelovalo je čak 500 učenika. Organizirane su sportske aktivnosti u školskoj dvorani koje su djeca mogla iskušati: goalball, sjedeću odbojku, košarku u invalidskim kolicima, stolni tenis, trkačku utrku s vodičem i štakama, boćanje, poligon sa triciklom i streljaštvo. Mlađim uzrastima je pričana Bajka, a bojali su se i crteži. Djeca su, vedra i iskrena kao i uvijek, uživala u susretu sa našim paraolimpijcima Mladenom Tomićem, Stankom Piljakom i Emilom Gubicom te su im postavljala pregršt pitanja kako bi saznala više o njihovim svakodnevicama.
Da su nešto toga dana naučila, djeca su pokazala u pismima koja su napisala. U jednom od njih piše: „ Kada sutra na ulici budem vidjela osobu sa invaliditetom, znat ću da je pored mene jedna hrabra i odvažna osoba koja postiže puno toga unatoč velikim poteškoćama. Paraolimpijci su zaista veliki sportaši čiji je rad i trud uistinu teško doseći“.

Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan u Zagrebu - Osnovna škola Horvati

09.06.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U ZAGREBU -
OSNOVNA ŠKOLA HORVATI

U Osnovnoj školi „Horvati“ u Zagrebu, 7. lipnja, održan je Paraolimpijski školski dan. Ravnateljica Biserka Matić- Roško, pedagogica Ljiljana Vukšić, defektologica Dragica Cigrovski te svi asistenti i učitelji su nam priredili toplu dobrodošlicu i širom nam otvorili vrata njihove male škole koju pohađa 306 učenika.
Danas su naši voditelji, Mirela Šikoronja i Dragan Katunar, te troje volontera djeci pripremili tri stanice aktivnosti. Prva stanica je bilo školsko igralište na kojem su djeca hodala na štakama, hodala sa povezom na očima i kretala se u invalidskim kolicima. Druga stanica je bila slušanje Bajke, a treća je bilo upoznavanje uspješnih hrvatskih paraolimpijki Ane Sršen i Nikoline Šantek. Upravo njima su djeca postavljala pregršt pitanja i molila ih da pričaju još o svojim sportskim ali i životnim iskustvima, uspjesima i porazima.
Zaista predivan podatak je da školu, u kojoj vlada jedna posebna toplina i međusobna tolerancija, pohađa 12 djece sa invaliditetom i stoga su primjer, ne samo školama i roditeljima, nego svim ljudima da je to moguće i neophodno. Jer, nisu bitne fizičke različitosti nego ono što nosimo u srcima. Dokaz tome su iskreni osmijesi na dječjim licima.

Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan u Gornjoj Vežici

26.05.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U GORNJOJ VEŽICI

U Primorsko- goranskoj županiji je 13. svibnja održan još jedan Paraolimpijski školski dan. Ovoga puta smo bili u Osnovnoj školi „Gornja Vežica“. Ravnateljica, prof. Bojana Matešin je bila oduševljena ovim hvalevrijednim projektom te je u njega uključila sve polaznike škole.
Čak 367 djece je sudjelovalo u svim aktivnostima koje smo im pripremili. Učenici su slušali Bajku, gledali kratki film iz Pekinga, razgovarali sa paraolimpijcem Rudolfom Petrovićem te prolazili poligone sa različitim igrama.
Bilo je puno smijeha, zabave, pozitivne energije te sa zadovoljstvom možemo reći da smo uspjeli u svojem naumu: ujediniti sve ljude bez obzira na fizičke različitosti.

Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan u Strahonincu

25.05.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN – STRAHONINEC

U četvrtak, 19. svibnja 2011., održan je Paraolimpijski školski dan u Osnovnoj školi "Strahoninec", drugi po redu u Međimurskoj županiji. Ravnateljica Jelena Okun nam je priredila srdačnu dobrodošlicu, a predivan sunčan dan nas je sve dodatno oraspoložio.
Na aktivnostima koje smo priredili i koje su se izvodile na igralištu škole, sudjelovalo je čak 350 učenika. Kao i uvijek, pričali smo Bajku, gledali film sa Paraolimpijskih igara u Pekingu, isprobavali paraolimpijske sportove ( stolni tenis i hodanje sa preprekama ) i postavljali pitanja istaknutim hrvatskim sportašima. Ovoga puta, društvo su nam radili olimpijci Tijana Tkalčec i Filip Ude te paraolimpijac Zoran Križanec. Djeca su na početku bila sramežljiva ali nakon prvih par pitanja su se opustila i počela dizati ručice u zrak ne bi li njih izabrali da postave pitanje. Pri demonstriranju stolnog tenisa, svi su bili oduševljeni snagom i brzinom našeg paraolimpijca te su shvatila da to zaista nije jednostavno.
S ponosom možemo reći da su djeca bila presretna što su imala priliku vidjeti i naučiti nešto novo. Znamo da će demonstrirano primjenjivati u svakodnevnom životu i rušiti barijere između ljudi.

Tekst: Sanja PaukovićParaolimpijski školski dan u Horvatima

26.04.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U HORVATIMA

U Osnovnoj školi u Horvatima u Zagrebu, 19.04.2011., održan je Paraolimpijski školski dan.
Na aktivnostima koje smo pripremili, sudjelovalo je 130 učenika. Organizirane su sportske aktivnosti u školskoj dvorani, pričana je Bajka a ni ovaj put nije izostalo druženje djece sa paraolimpijcima. Djeca su, vedra i iskrena kao i uvijek, uživala u susretu sa našom Marijom Vidaković i Denisom Slunjskim tako da su imala pregršt pitanja za njih. Kada su se isprobavali paraolimpijski sportovi, mogao se čuti lagani žamor mališana i njihovi zaključci da je bavljenje tim sportovima teže nego što izgleda.
Na kraju našeg druženja svi smo bili ispunjeni, a posebno djeca jer su naučila i čula kako se treba ophoditi prema osobama sa invaliditetom te su njihova lica odavala odlučnost u primjenjivanu naučenog. To nam je i cilj- rušenje barijera i pomicanje granica.

Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan u Bizovcu

14.04.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN - BIZOVAC


U utorak, 12. 04. 2011., održan je Paraolimpijski školski dan u Osnovnoj školi Bratoljuba Klaića u Bizovcu. Sunčano vrijeme je bilo kao stvoreno za održavanje aktivnosti na školskom igralištu, a sudjelovalo je svih 411 učenika koji pohađaju školu. Da bi sve prošlo u najboljem redu, pobrinuli su se učitelji škole predvođeni ravnateljem Antom Lovrinčevićem i voditelj Željko Černić.
Ovoga puta, djeci je demonstrirano puno paraolimpijskih sportova što im se jako svidjelo. Posebno ih se dojmio Ivan Sršić, naš paraolimpijac u dresurnom jahanju, koji je i sam bio polaznik Osnovne škole Bratoljuba Klaića a koji je na školsko igralište stigao na svom predivnom konju. Oduševljenje se nastavilo kada su stigli košarkaši u invalidskim kolicima iz Slavonskog Broda među kojima je bio i hrvatski reprezentativac Igor Ograjšek.
Nakon što su sa divljenjem promatrali sve što smo im pripremili, svi su isprobali paraolimpijske sportove: sjedeću odbojku, stolni tenis, boćanje, igre sa zvučnim loptama, savladavanje poligona sa povezom na očima. Cijelo vrijeme su sportaši bili među djecom tako da su svi zajedno komunicirali, družili se, uživali i igrali se.
Iskreno dječje veselje i osmijeh koji se čuo tokom dana pokazatelji su da je rušenje barijera među ljudima tako jednostavno. Samo je bitno prihvatiti sve onakvima kakvi jesu i ne bojati se različitosti. Jer, svi smo mi različiti na neki način ali to nas čini posebnima.

Tekst: Sanja PaukovićParaolimpijski školski dan u Rijeci - Osnovna škola Kantrida

13.04.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U RIJEC I- OSNOVNA
ŠKOLA KANTRIDA

U petak, 08.04.2011., održan je još jedan Paraolimpijski školski dan u Primorsko- goranskoj županiji. Ovoga puta bili smo u Osnovnoj školi Kantrida gdje su nas srdačno dočekala sva djeca koja pohađaju tu školu, profesori i ravnateljica Ivanka Knez.
Kao i uvijek, djeca su mogla aktivno sudjelovati u svim zanimljivostima koje smo im pripremili. Svi su bili oduševljeni što su mogli postavljati pitanja Aramisu Nagliću, članu košarkaške reprezentacije 1992. i osvajaču brončane medalje na Olimpijskim igrama u Barceloni, Milki Milinković, osvajačici prve hrvatske paraolimpijske medalje i Tomislavu Špalju, stolnoteniskom reprezentativcu osoba s invaliditetom. Svi prisutni su mogli čuti o odricanjima koje sport traži, usponima i padovima, uspjesima, suzama i smijehu koje doživljavaju svi sportaši.
Dok je jedna skupina djece pričala sa velikim imenima hrvatskog sporta, drugoj skupini su profesorice čitale Bajku koja je prilagođena temi paraolimpizma. Ali najveće oduševljenje je nastupilo kada su im prezentirani paraolimpijski sportovi i kada su ih sama djeca mogla isprobati. Zapravo, tek u tom trenutku, svi shvate kolika je snaga volje potrebna za bavljenje paraolimpijskim sportom. Tek tada shvate da su paraolimpijci veliki sportaši još većeg srca koje treba prihvatiti bez obzira na fizičke razlike.

Tekst: Sanja PaukovićParaolimpijski školski dan u Rijeci - Osnovna škola Pehlin

30.03.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U RIJECI - OSNOVNA ŠKOLA PEHLIN

Drugi Paraolimpijski školski dan u Primorsko-goranskoj županiji održan je 25. 03. 2011. u Rijeci, točnije Osnovnoj školi Pehlin. Svojim prisutstvom, Dan su uveličali Chris Hodge, zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Željko Jovanović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.
Čak 520 djece je sudjelovalo u svim aktivnostima koje su se održavale od 9 sati ujutro do 15.30 popodne. Kao i u Malinskoj, djecu je svojom spontanošću i osmijehom oduševila najtrofejnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković koja im je pričala o svom životnom putu, uspjesima, putovanjima i prijateljima koje je upoznala na natjecanjima.
Dok je jedna grupa djece slušala i pričala sa „tetom Milkom“, druga grupa je u dvorani mogla vidjeti i isprobati neke od paraolimpijskih sportova: goalball, sjedeća odbojka, košarka u invalidskim kolicima i atletske discipline trčanja. Najmlađim uzrastima su učiteljice pričale Bajku kako bi im što bolje mogle objasniti paraolimpizam i poteškoće sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću.
Zaigranost djece i njihova nasmiješena lica su pokazatelj da smo i ovaj put uspjeli u svojoj namjeri: ujediniti sve ljude bez obzira na fizičke različitosti.

Tekst: Sanja PaukovićPharmaS – novi sponzor Paraolimpijskog školskog dana

30.03.2011.

PharmaS – NOVI SPONZOR PARAOLIMPIJSKOG ŠKOLSKOG DANA

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić te članovi Uprave tvrtke PharmaS, Antonija Žarak i Vedran Čardžić, su 17. 03. 2011. potpisali ugovor o sponzorskoj suradnji na projektu Paraolimpijski školski dan.
Od sada ćemo zajedničkim snagama kroz odgojno-edukativne sadržaje promicati paraolimpijske sportove među djecom i raditi na prihvaćanju osoba sa invaliditetom u društvo od najranije dobi.
Paraolimpijci su poznati po svojoj upornosti i svakodnevnom savladavanju životnih prepreka te smo stoga ponosni što je tvrtka poput PharmaS prepoznala važnost ovog projekta i što će nam do 31. 12. 2012. financijski pomoći sa čak 500.000 kuna.

Tekst: Sanja Pauković

Paraolimpijski školski dan na Krku

15.03.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN NA KRKU-
MALINSKA


Dan, 11.03.2011., je bio kao stvoren za održavanje prvog paraolimpijskog školskog dana u Primorsko- goranskoj županiji. Ovog puta smo posjetili Osnovnu školu Fran Krste Frankopana, podružnicu Dubašnica. Ravnateljica Milena Žic nam je s ponosom rekla da će tom prigodom, u programu koji je pripremio voditelj Luka Dobrović sa volonterima, sudjelovati svih 260 učenika škole od prvog do osmog razreda.
Djeca su se izmjenjivala na par stanica koje su prolazila: demonstriranje sportova u školskoj dvorani, slušanje Bajke i upoznavanje sa najtrofejnijom paraolimpijkom Milkom Milinković koja je Hrvatskoj, 1992., donijela prvu paraolimpijsku medalju. Upravo je ona oduševila sve prisutne svojom životnom pričom i vedrim duhom te vicevima ispričanim na račun osoba sa invaliditetom što je još dodatno potaknulo djecu da postavljaju pitanja koja su ih zanimala. Zamislite, sudjelovala je na čak osam Paraolimpijskih igara i na njima osvojila isto toliko medalja. Čak im je pokazala kako ona pleše u invalidskim kolicima te ih pozvala da zaplešu s njom, na što su djeca pristala.
Dok je jedna grupa upoznavala našu Milku, druga skupina je slušala Bajku koju su učiteljice izvrsno prilagodile mališanima tako što su pričale o zmajevima i njihovim problemima, a tom su se prilikom djeca likovno izrazila crtajući zmajeve . Ali tek kada su svi došli u dvoranu i isprobali paraolimpijske športove, shvatili su da su paraolimpijci zapravo veliki borci koje krasi nevjerojatna snaga duha i upornost. Hvalevrijedno je što djeca smatraju da osobe sa invaliditetom ne treba žaliti nego ih prihvatiti takve kakvi jesu i integrirati ih u društvo.
I za kraj Vam želimo prenijeti poruku svih paraolimpijaca: smijte se što više možete jer kada imate osmijeh, zapravo imate sve.

Tekst: Sanja Pauković

Foto: Srđan Hulak

Foto: Srđan Hulak

Paraolimpijski školski dan u Osijeku

14.03.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN U OSIJEKU


Prvi Paraolimpijski školski dan u Osječko- baranjskoj županiji se održao 02. 03. 2011. u Osijeku, točnije Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana. Ravnatelj škole, Zlatko Đurković, je bio ponosan na svoje učenike i profesore jer su se svi maksimalno uključili u aktivnosti koje je voditelj Željko Černić pripremio sa svojim volonterima.
I ovaj put su nas djeca iznenadila svojim velikim srcem, pozitivizmom i željom za učenjem novih stvari. Uz sve paraolimpijske športove koji su im bili demonstrirani, mogli su čuti i životnu priču Ivana Sršića, paraolimpijca u dresurnom jahanju.
Toplinu i dušu Slavonije i Baranje, kakvu samo one imaju, mogli smo vidjeti u spontanosti koju su nam učenici pokazali kada se izvodio ples u invalidskim kolicima. Naime, svi do jednog su se pridružili plesačkom paru na podiju i zaplesali uz ritmove glazbe.
Zbog takvih stvari vidimo da Paraolimpijski školski dan ujedinjuje sve ljude i ostvaruje svoj cilj. Jer, nisu bitne fizičke razlike ljudi nego ono što nosimo u svojim srcima.

Tekst: Sanja Pauković