Paraolimpijski školski dan na Krku

15.03.2011.

PARAOLIMPIJSKI ŠKOLSKI DAN NA KRKU-
MALINSKA


Dan, 11.03.2011., je bio kao stvoren za održavanje prvog paraolimpijskog školskog dana u Primorsko- goranskoj županiji. Ovog puta smo posjetili Osnovnu školu Fran Krste Frankopana, podružnicu Dubašnica. Ravnateljica Milena Žic nam je s ponosom rekla da će tom prigodom, u programu koji je pripremio voditelj Luka Dobrović sa volonterima, sudjelovati svih 260 učenika škole od prvog do osmog razreda.
Djeca su se izmjenjivala na par stanica koje su prolazila: demonstriranje sportova u školskoj dvorani, slušanje Bajke i upoznavanje sa najtrofejnijom paraolimpijkom Milkom Milinković koja je Hrvatskoj, 1992., donijela prvu paraolimpijsku medalju. Upravo je ona oduševila sve prisutne svojom životnom pričom i vedrim duhom te vicevima ispričanim na račun osoba sa invaliditetom što je još dodatno potaknulo djecu da postavljaju pitanja koja su ih zanimala. Zamislite, sudjelovala je na čak osam Paraolimpijskih igara i na njima osvojila isto toliko medalja. Čak im je pokazala kako ona pleše u invalidskim kolicima te ih pozvala da zaplešu s njom, na što su djeca pristala.
Dok je jedna grupa upoznavala našu Milku, druga skupina je slušala Bajku koju su učiteljice izvrsno prilagodile mališanima tako što su pričale o zmajevima i njihovim problemima, a tom su se prilikom djeca likovno izrazila crtajući zmajeve . Ali tek kada su svi došli u dvoranu i isprobali paraolimpijske športove, shvatili su da su paraolimpijci zapravo veliki borci koje krasi nevjerojatna snaga duha i upornost. Hvalevrijedno je što djeca smatraju da osobe sa invaliditetom ne treba žaliti nego ih prihvatiti takve kakvi jesu i integrirati ih u društvo.
I za kraj Vam želimo prenijeti poruku svih paraolimpijaca: smijte se što više možete jer kada imate osmijeh, zapravo imate sve.

Tekst: Sanja Pauković

Foto: Srđan Hulak

Foto: Srđan Hulak